Русская версия Slovenščina English

Tradície a sviatky: začiatok mája na Slovensku

Príchod mája sa na Slovensku nesie v znamení folklórnych slávností a ľudových tradícií. Prvý máj – Sviatok jari a práce – sa na Slovensku spája s tradičným stavaním májov, stromčekov ozdobených farebnými stužkami, a prípravami na Majáles.


Ozdobené stromčeky sa umiestňujú na námestiach alebo pred obytnými domami. Podľa tradície máj zvyčajne stavali mládenci v predvečer sviatku pred dom dievčaťa, ktoré sa im páči. Stavanie mája sprevádza hudba, tanec a jarmoky, kde možno nájsť tradičné remeselné výrobky a národnú kuchyňu.


História stavania májov siaha až do roku 1255 do nemeckého mesta Aachen. Na Slovensku sa máje stavali v regiónoch v rôznych obdobiach. V západnej oblasti krajiny sa máje stavali na začiatku mesiaca, ale na Zemplíne alebo v južnej časti stredného Slovenska sa stavali na Turíce.

Piaty mesiac v roku sa na Slovensku považuje za čas lásky a zrodu nového života. Oslavy jari pokračujú pestrými slávnosťami – Majálesmi. Tieto kultúrne podujatia, organizované mestami a obcami, sú obľúbené najmä medzi mladými ľuďmi. Napríklad v roku 2024 sa bratislavský majáles uskutoční 3. – 4. mája ako veľkolepý hudobný festival pod holým nebom na brehu Dunaja.


Slováci milujú a chránia prírodu svojej krajiny. V týchto jarných dňoch často navštevujú prírodné pamiatky, historické kostoly a kaplnky. Veriaci sa často modlia za požehnanie a bohatú úrodu v nasledujúcom roku.


Preklad: Alexandra Koreňová