Русская версия Slovenščina English

Slováci oslávili Deň víťazstva nad fašizmom

  Stovky ľudí si 8. mája 2024 v Bratislave prišli uctiť 79. výročie Víťazstva nad fašizmom. Tento významný deň je na Slovensku štátnym sviatkom a dňom pracovného pokoja.


Oficiálne delegácie, poslanci parlamentu, spoločenské organizácie, občania a hostia hlavného mesta priniesli kytice ku Slavínu – pamätníku sovietskeho vojaka a osloboditeľa v centre Bratislavy. Pamätník Slavín je miestom odpočinku približne siedmych tisícok sovietskych vojakov, ktorí padli pri oslobodzovaní Slovenska v roku 1945.

Zástupcovia Európskeho fondu slovanskej písomnosti a kultúry vzdali hold vojakom Červenej armády, ktorí v období druhej svetovej vojny padli v bojoch na území Slovenska v období druhej svetovej vojny.


Tento deň rezonuje v srdciach Slovákov úprimnou vďakou. Ľudia po celej krajine v tento deň kladú vence k pamätníkom sovietskych osloboditeľov. V predvečer tohto sviatku zorganizovali slovenskí motorkári zo združenia Brat za brata motorkársky zraz s názvom „Zem našich hrdinov“. Počas akcie navštívili aktivisti 18 sídiel na Slovensku a v Českej republike, kde položili vence na pamiatku padlých vojakov.


Treba pripomenúť, že v Rusku, Bielorusku, Azerbajdžane, Arménsku, Kazachstane, Gruzínsku, Uzbekistane, Tadžikistane, Izraeli, Srbsku, Bosne a Hercegovine, Čiernej Hore a ďalších krajinách sa Deň víťazstva oslavuje 9. mája. Rozdiel v dátumoch vznikol v dôsledku rozdielnych časových pásiem, keďže Akt bezpodmienečnej kapitulácie nacistického Nemecka bol v Berlíne podpísaný o 22.43 miestneho času, a teda 00.43 moskovského času. Kvôli tomuto časovému rozdielu si víťazstvo prišlo pre Európu 8. mája v neskorých večerných hodinách a pre Sovietsky zväz v noci 9. mája.


Preložil: Samuel Malý