Русская версия Slovenščina English

Knižnica Európskеho fondu slovanskej písomnosti a kultúry zorganizovala podujatia „Dejiny slovanskej písomnosti Az, buki, vedi...“

V dňoch 24. až 27. mája zorganizovala knižnica Európskeho fondu slovanskej písomnosti a kultúry podujatia s názvom „Dejiny slovanskej písomnosti Az, buki, vedi...“. Oslavovalo sa pri príležitosti Dňa slovanskej písomnosti a kultúry.

Do priestorov knižnice mohli zavítať všetci zvedavci v priebehu celých štyroch dní. Hostia mali možnosť pozerať dokumentárne filmy, dozvedieť sa viac o tvorcoch hlaholiky – svätých bratoch Cyrilovi a Metodovi a zistiť, ako sa vyvíjalo slovanské písmo či o čom písali naši predkovia. Takisto sa dozvedeli, že tento rok si pripomíname 460. výročie vydania prvej tlačenej knihy Apoštol, ktorú v Moskve vydali Ivan Fedorov a Peter Mstislavec.

V rámci podujatí si mohli hostia prečítať knihy z výstavy Tradície slovanských národov, ako aj knihy z knižnice v ruskom, slovenskom, bieloruskom, ukrajinskom, českom, poľskom, srbskom, chorvátskom a ďalších jazykoch.

Návštevníkov zaujalo najmä oboznámenie sa so staroslovanskými symbolmi a ponorili sa do poznávania pôvodu svojho rodného jazyka. Hostia si s radosťou vyskúšali napísať svoje mená pomocou iluminácie a hlaholiky. Mladých čitateľov zas zaujal workshop kreslenia písmen na štýl kaligrafie.

Spoločne sme prežili krásne dni, ktoré neboli len náučné, no i srdečné, zaujímavé a plné priateľských stretnutí. 


Preložila: Simona Nagyová