Русская версия Slovenščina English

Európsky fond slovanskej písomnosti a kultúry vám želá krásny Deň slovanskej písomnosti a kultúry!

Milí priatelia!

Tento sviatok si pripomíname v deň spomienky na svätých bratov Cyrila a Metoda, tvorcov hlaholiky, ktorí navyše do staroslovienčiny preložili evanjeliá, breviár a žaltár.

Predpokladá sa, že náš súčasný jazyk vznikol pred viac než tisíc rokmi. Vyše 400 miliónov ľudí na svete hovorí niektorým zo slovanských jazykov, z toho najrozšírenejším je ruština. Každý slovanský jazyk sa však vyvíjal individuálne a má vlastné pravidlá a podoby. Ak počúvate reč a pozeráte sa na písmo, ľahko spozorujete spoločné korene jazyka, ktorým pred stovkami rokov hovorili všetci Slovania na svete.

V týchto dňoch, od 24. 5. do 27. 5., sa v knižnici Európskeho fondu slovanskej písomnosti a kultúry uskutoční podujatie „Živé slovo múdrosti“ na oslavu Dňa slovanskej písomnosti a kultúry. Budete sa môcť nielen zoznámiť s knihami v ruštine, bieloruštine, ukrajinčine, slovenčine, češtine, poľštine, chorvátčine, srbčine a ďalších jazykoch, ale aj vyskúšať si úlohu starých pisárov a naučiť sa písať perom v štýle iluminácie a hlaholiky.

Zaujímajte sa o svoj rodný jazyk, čítajte a rozširujte si slovnú zásobu!


Preložila: Simona Nagyová