Русская версия Slovenščina English

5. júl je na Slovensku štátnym sviatkom – slávi sa sviatok svätých Cyrila a Metoda.

Cyril a Metod - vychovávatelia Slovanov, tvorcovia slovanskej abecedy. Boli to bratia, narodili sa a vyrastali v byzantskom meste Thessaloniki (dnešný Solún), v okolí tohto mesta v tom čase žilo veľké slovanské obyvateľstvo, takže od detstva vedeli jeden zo slovanských jazykov.

Hlavnými prameňmi pre štúdium činnosti Cyrila a Metoda sú ich životy, ktoré napísali študenti po smrti bratov. Podľa týchto životov urobil Metod v mladosti administratívnu a vojenskú kariéru a bol guvernérom byzantského kniežatstva so slovanským obyvateľstvom. Okolo roku 852 zložil mníšske sľuby a neskôr sa stal opátom. Už v mladom veku Cyril prejavil vynikajúce jazykové schopnosti a smäd po vede študoval v Konštantínopole u najväčších vedcov tej doby - Leva Gramatika a Fotia (budúceho patriarchu). Po štúdiu prijal aj kňazstvo, vyučoval filozofiu a zúčastnil sa na byzantskom veľvyslanectve u Arabov. Okolo roku 861 obaja bratia ako súčasť byzantského veľvyslanectva v Chazarskom kaganáte dvakrát navštívili Chersonesos, potom ich cisár Michal III. poslal na Veľkú Moravu.

Veľká Morava v 9. storočí bola jedným z najväčších štátov strednej Európy; centrálnymi oblasťami štátu bola vlastná Morava a západné Slovensko, zahŕňala aj časť Česka, Malopoľska, Lužice; hlavným mestom Veľkej Moravy bolo mesto Velehrad (v oblasti dnešnej Bratislavy). Táto misia bola zorganizovaná na žiadosť moravského kniežaťa Rostislava (846 - 879), ktorý sa snažil obmedziť vplyv nemeckého duchovenstva vo svojom kniežatstve a chcel, aby sa kresťanské učenie kázalo v jazyku zrozumiteľnom pre Slovanov, a nie v latinčine. . Cyril a Metod preložili knihy Svätého písma z gréčtiny do slovanského jazyka;

Na rozdiel od iných metód zaznamenávania slovanskej reči praktizovaných v tej dobe bol slovanský list Cyrila a Metoda špeciálnym uceleným systémom vytvoreným s prihliadnutím na všetky špecifiká slovanského jazyka. Pre prekladové texty vytvorili špeciálnu abecedu – hlaholiku. Bratia učili aj miestnych duchovných vykonávať bohoslužby v slovanskom jazyku. Táto skúsenosť sa rozšírila aj do susedných krajín obývaných Slovanmi.

V dôsledku prekladateľskej činnosti Cyrila a Metoda vznikol korpus textov v slovanskom jazyku, ktorý dal predstavu o základných normách kresťanského sveta a zároveň vznikol literárny jazyk , schopný slúžiť všetkým sféram slovanského života na rovnako vysokej úrovni ako grécka a latinská spoločnosť.

Po smrti Cyrila Metod pokračoval vo výchovnej činnosti a po jeho smrti boli žiaci oboch bratov vyhnaní z Veľkej Moravy. Kliment Ochridski, Naum, Angelarius našli útočisko v susedných krajinách, predovšetkým v Bulharsku, kde bola údajne vytvorená azbuka. Cez Bulharsko malo cyrilometodské dedičstvo obrovský vplyv na kultúru Ruska, Srbska, Českej republiky a Chorvátska.