Русская версия Slovenščina English

Deň Ivana Kupaly - sviatok letného slnovratu 7. júla 2024

Ivan Kupala - tradičný slovanský sviatok, ktorý sa oslavuje 7. júla. Tento sviatok má staré korene a je spojený s pohanskými rituálmi, ktoré súvisia s uctievaním prírody a jej oživením. Počas Ivana Kupaly sa ľudia zhromažďujú na brehoch riek, v lesoch alebo na poliach, aby oslávili začiatok letného slnovratu. Oslava zahŕňa mnoho rituálov a tradícií.

Jednou z najznámejších tradícií je skákaniu cez ohnisko. Ľudia skáču cez ohnisko v nádeji, že ich to očistí od všetkých chorôb a nepríjemností. Tiež sa vykonávajú veštenia, napríklad hľadanie papraťových kvetov alebo umiestňovanie dubových listov pod vankúš pre predpovedanie budúcnosti.

Názov tohto sviatku pochádza zo spojenia dvoch osláv: Ivan - podľa mena svätého Jána Krstiteľa a Kupala - podľa mena pohanskej bohyne matky prírody. Dôležitou časťou tohto sviatku je jeho vzťah k prírode. Ľudia verili, že počas Ivana Kupala je okolo nich špeciálna sila a energia, ktoré im pomôžu obnoviť sa a uzdraviť sa. Preto bolo mnoho rituálov spojených so vodou - plavanie v rieke alebo jazda lodiek na rybníkoch.
Ďalším charakteristickým atribútom sviatku boli kvetinové girlandy. Dievčatá pletú farebné pásky na ozdobu svojich domov a na vytvorenie ozdôb pre hlavy. Tiež bolo možné vidieť vysoké ohniská, cez ktoré skákali mladí ľudia alebo preskakovali zapálené špagáty - touto formou prejavovali lásku svojmu milovanému srdcu.
Sviatok Ivana Kupala tiež predstavuje čas na prehodnotenie výsledkov prvej polovice roka a začiatok nových podujatí: maľovanie nových prác na poliach alebo rozdávanie pozemkových nádelí. Dnes sú mnohé tradície tohto sviatku dodržiavané vo viacerých krajinách slovanského sveta. Je to čas radosti, hojnosti darov prírody, lásky a jednoty so všetkým živým.