Русская версия Slovenščina English

Alexandre Dumas

Alexandre Dumas (otec) – francúzsky spisovateľ, dramatik a novinár. Autor mnohých románov, vrátane „Gróf Monte Cristo“ a „Traja mušketieri“. Jeho diela sa považujú za svetovú klasiku.

Alexandre Dumas sa narodil 24. júla 1802 v rodine kavalérskeho generála napoleonskej armády. Jeho stará mama bola černošská otrokyňa z ostrova Haiti, takže Alexandre bol považovaný za kvartóna. Keď mal chlapec tri a pol roka, jeho otec zomrel a rodina sa ocitla v biednom stave. Matka nemala peniaze na vzdelanie syna, takže mladík od detstva veľa čítal, venoval sa samoštúdiu. Vo veku dvadsiatich rokov mladý muž odchádza z rodného mestečka Villers-Cotterêts do Paríža, kde vďaka priateľom otca dostáva miesto v kancelárii paláca Palais-Royal. Tu začína pracovať na prvých hrách.

Spočiatku Alexandre Dumas pracoval na hrách, vaudevilloch a článkoch pre časopisy. Jeho prvá hra „Lov na lásku“ bola úspešne uvedená, čo inšpirovalo autora k napísaniu ďalších diel. Nasledujúcu drámu „Henrich III a jeho dvor“ spoločnosť tiež prijala veľmi srdečne. Dumas začal pracovať na vážnejších dielach, ktoré boli populárne u čitateľov a začali prinášať spisovateľovi slušný príjem. Do zoznamu jeho najlepších kníh možno smelo zaradiť:

cyklus „Traja mušketieri“;

historicko-dobrodružný román „Gabriel Lambert“;

román „Gróf Monte Cristo“;

cyklus „Henrich Navarrský“;

román „Zápisky policajta“.

Všetky diela autora majú unikátnu schopnosť držať čitateľa v napätí až do samotného konca. Kvôli neuveriteľnej plodnosti spisovateľa obklopovali zvesti o mnohých „literárnych černochoch“, ktorí vraj tvorili diela v mene Duma.

Alexandre Dumas bol neuveriteľne milovnícky, takže počet jeho mileniek sa počítal na stovky. Nie je presne známe, koľko mal spisovateľ nemanželských detí, pretože oficiálne priznal len svojho prvorodeného syna, ktorý bol pomenovaný po otcovi. Ku koncu života sa veľký spisovateľ ocitol na pokraji chudoby a bol nútený skrývať sa pred veriteľmi.

Jeho syn pokračoval v literárnej kariére.